Duurzaam wonen begint bij isoleren

De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Belangrijk bij het terugdringen van de CO2-uitstoot en om te besparen op energiekosten is onder meer een goede isolatie van uw woning.

Waarom kan ik niet meer op gas koken en stoken?
Met koken op gas en het verwarmen van uw huis met aardgas stoot u CO2 uit. De Rijksoverheid wil dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Dit is nodig vanwege de verandering van het klimaat. In de toekomst kunt u alleen met duurzame installaties koken en stoken.

Geen gasfornuis en cv-ketel in nieuwe woningen
Gaat u in een nieuwbouwwoning wonen? Dan heeft u geen gasaansluiting of gasgestookte cv-ketel meer. In plaats daarvan is het huis voorzien van duurzame installaties om te koken en te stoken. Zoals zonnepanelen, aardwarmte of warmtepompen. Dat vermindert de CO2-uitstoot.
Omdat veel energie naar vloerverwarming gaat, is dat een van de grootste kostenposten om een huis aangenaam warm te houden. Door vloerisolatie toe te passen, hoeft u juist in een nieuw huis minder hard te stoken

Hoe kan ik mijn huis isoleren?
Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas kunt u uw huis isoleren. Isoleren is altijd een goed idee, voor uzelf en het klimaat. Met een kleine investering kunt u al snel winst behalen. Bijvoorbeeld door uw vloer te isoleren.

Uit het Stappenplan van de Rijksoverheid:
Aardgasvrij in 6 stappen

1. Check de isolatie van je woning
2. Verbeter de isolatie van je huis
3. Check en verbeter je ventilatie
4. Check je radiatoren
5. Ga elektrisch koken
6. Vervang je cv-ketel door duurzame verwarming

Duurzaam wonen zonder gas

Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen aangesloten op het gasnet en samen zorgt dat voor een flinke CO₂-uitstoot. De overheid heeft bepaald dat, om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen, onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar betekent dat we voor die tijd allemaal van het aardgas af moeten.

Dit zijn op dit moment de belangrijkste alternatieven:

1. Warmtenetten
Op dit moment verwarmen we onze huizen eigenlijk met warm water. De cv-ketel verwarmt water met aardgas, dat vervolgens via bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming je huis verwarmt. Op veel plekken in Nederland is warmte beschikbaar die ook gebruikt kan worden om water te verwarmen. Deze warmte kan via warmtenetten in goed geïsoleerde buizen getransporteerd worden naar woningen, die dan worden verwarmd via vloer- of wandverwarming of radiatoren.

De warmte komt nu nog vaak van centrales (elektriciteit- of afvalverwerkingscentrales), maar kan ook diep uit de grond komen, of uit reservoirs die in de zomer warmte opslaan. Warmte uit de grond noemen we aardwarmte of geothermie. Deze warmte komt vaak van meer dan een kilometer diep. Warmte Koude Opslag (WKO) maakt gebruik van grote reservoirs onder de grond die warmte opslaan in de zomer en afgeven in de winter. Verwarmen met WKO is vooral toepasbaar in heel goed geïsoleerde woningen, omdat de temperatuur van het verwarmingswater niet zo hoog is.

2. Elektrische oplossingen
Het is ook mogelijk om je huis volledig op elektriciteit te verwarmen; je huis is dan all-electric. In bijna alle gevallen wordt dan een warmtepomp gebruikt, een elektrische vervanging voor je cv-ketel. Een warmtepomp onttrekt warme lucht uit de buitenlucht en gebruikt die warmte om je huis te verwarmen. Omdat het warme water op deze manier een lagere temperatuur heeft dan met gas, heet dit ook wel lage temperatuur verwarming. Via heel veel kleine leidingen wordt de warmte door het huis verspreidt, bijvoorbeeld in de vloer of de wanden.

In beide gevallen scheelt het aanzienlijk als de betonnen of houten vloer vanuit de kruipruimte wordt voorzien van vloerisolatie. Bent u voorlopig nog aangesloten op het gasnet? Laat dan juist uw vloer isoleren. Door de opstijgende kou in de kruipruimte tegen te houden, kan aanzienlijk worden bespaart op energiekosten en voelt het huis veel gelijkmatiger en aangenaam warmer aan.

Lees meer over duurzaam wonen, stappenplannen, subsidies en hoe belangrijk het is om uw huis te isoleren op onder andere:

www.rijksoverheid.nl/duurzame-energie
www.nederlandmvo.nl
www.hierverwarmt.nl
www.milieucentraal.nl
www.isolatie.net